Chciałbym was prośić drodzy forumowicze o pomoc w poszukiwaniu kierownicy działającej pod PC i PS3, tylko prosze nie podawajcie oczywistych przykładów jak logitech g25 czy g27 bo gdybym miał tyle niepotrzebnej gotówki to by mnie tu nie było. Coż narazie przyglądam sie Logitech driving force gt. Byłbym wdzieczny gdybyście podzielili się własnymi spostrzeżeniami co do tej kierownicy i podawali własne typy bardzo dobrych kierownic.
Strona 1 z 1
Kierownica PC i PS3
Napisano 16 wrzesień 2010 - 18:00
Kierownica absolutnie mistrzowska - idealny stosunek jakości do ceny . Jeśli chcesz coś co jest bardzo solidne , ma Force Feadback i działa pod PC i PS3 to wybór jest tylko jeden - DFGT. Sam mam od czerwca tego roku i jestem zachwycony . Jak sobie dzisiaj pomyślę że kiedyś jeździłem na czym co miało w nazwie "vibration" to chce mi się śmiać .
Reasumując - relatywnie tania , świetnie zbudowana , niezawodna - za 400zł masz porządny sprzęt na lata . Ewentualną alternatywą jest polowanie na alledrogo , na używaną G25 ... ale to już będzie co najmniej 200-300zł drożej niż fabrycznie nowa DFGT . Poza tym nie odradzam kupna DFP , które jest po prostu głośniejsze a różna w cenie jest na tyle mała że po prostu nie warto oszczędzać .
Reasumując - relatywnie tania , świetnie zbudowana , niezawodna - za 400zł masz porządny sprzęt na lata . Ewentualną alternatywą jest polowanie na alledrogo , na używaną G25 ... ale to już będzie co najmniej 200-300zł drożej niż fabrycznie nowa DFGT . Poza tym nie odradzam kupna DFP , które jest po prostu głośniejsze a różna w cenie jest na tyle mała że po prostu nie warto oszczędzać .
Napisano 14 styczeń 2011 - 12:25
Proponował bym ci dozbierać te parę stówek na G25. Kierownica nie do zdarcia, wykonana ze świetnych materiałów i do tego z manualną skrzynią biegów!!
Nie żałuję ani złotówki wydanej na ten sprzęt a przyznam szczerze że ciężko mnie zadowolić i jestem bardzo wybrednym użytkownikiem:)
Nie żałuję ani złotówki wydanej na ten sprzęt a przyznam szczerze że ciężko mnie zadowolić i jestem bardzo wybrednym użytkownikiem:)
XboxLiveGamertag:ShotgunMesssiah
PSNid:ShotgunMesssiah
SteamId:ShotgunMesssiah
PSNid:ShotgunMesssiah
SteamId:ShotgunMesssiah
Napisano 14 styczeń 2011 - 14:54
Mam DFGT.
Główne problemy :
1. Skrzynia biegów to taka trochę zabawka.
2. Manetki zmiany biegów na kierownicy są średnio wygodne. Jak korzystasz z 900* obrotu to ciężko w trakcie takiej akcji zmienić bieg, a czasem by się chciało ;).
3. Pedały nie są rewelacyjne, opór na hamulcu przydałby się większy.
Poza tym nie narzekam. Za tą kasę warto. Gram na PS3 w GT5.
Główne problemy :
1. Skrzynia biegów to taka trochę zabawka.
2. Manetki zmiany biegów na kierownicy są średnio wygodne. Jak korzystasz z 900* obrotu to ciężko w trakcie takiej akcji zmienić bieg, a czasem by się chciało ;).
3. Pedały nie są rewelacyjne, opór na hamulcu przydałby się większy.
Poza tym nie narzekam. Za tą kasę warto. Gram na PS3 w GT5.
Napisano 14 styczeń 2011 - 16:00
@Blue - skrzynia biegów jest po prostu ... prosta :) . Nie oczekiwał bym , żeby przy kierownicy znalazł się pełen układ H . Poza tym działać , działa - więc w czym problem ?:P
Co do manetek - fakt , przydały by się większe . Co innego , że podczas skręcania biegów się nie zmienia .
Pedały nie są rewelacyjne ale na pewno nie są też słabe - za tą cenę są świetne . Poza tym jak chcesz , możesz się pobawić w tunera i założyć mocniejszą sprężynę ale z drugiej jednak strony - jak ktoś gra na zwykłym , biurowym fotelu , to zamiast wcisnąć hamulec , odepchnie się od monitora .
A tak swoją drogą - kupno , nowej albo mało używanej G25 (a więc "w dobrym stanie") za małe pieniądze , graniczy teraz z cudem ...
Co do manetek - fakt , przydały by się większe . Co innego , że podczas skręcania biegów się nie zmienia .
Pedały nie są rewelacyjne ale na pewno nie są też słabe - za tą cenę są świetne . Poza tym jak chcesz , możesz się pobawić w tunera i założyć mocniejszą sprężynę ale z drugiej jednak strony - jak ktoś gra na zwykłym , biurowym fotelu , to zamiast wcisnąć hamulec , odepchnie się od monitora .
A tak swoją drogą - kupno , nowej albo mało używanej G25 (a więc "w dobrym stanie") za małe pieniądze , graniczy teraz z cudem ...
Napisano 14 styczeń 2011 - 16:42
Co do skrzyni biegów. Robi po prostu wrażenie strasznie lichej. Przestałem z niej szybko korzystać.
Co do tego, że w zakręcie się biegów nie zmienia ;). Czasem są takie sytuacje, że by się zmienić przydało, nie ważne czy to błąd czy nie.
Podobnie jak użyć wstecznego(trójkąt) kręcąc jednocześnie kierownicą. Fakt - jak już musisz użyć wstecznego, to masz po wyścigu, ale jakie sztuczki trzeba robić żeby się udało ten manewr zrobić to masakra. Dałem pojeździć znajomym, którzy mało mają z grami do czynienia, a ukończyć wyścig chcieli. Masakra. Chyba, że jest inna możliwość? Myślałem, że skrzynia biegów będzie chociaż "wciskana" i tam będzie wsteczny, ale niestety nie ma tak dobrze ;).
Ja jestem zadowolony, ale nie jest tak że kierownica nie ma wad. Na początku jeszcze mnie wkurzał pedał hamulca - nie można sobie na nim oprzeć nogi, nawet delikatnie bo auto zaczyna zmulać na maxa. Przez to nie ma za bardzo gdzie lewej nogi trzymać, a zwisanie w powietrzu nie jest za fajne ;).
Co do G25, kierownica może fajna, sam rozważałem. Na allegro używki od 5 stów przy dobrych lotach nawet do dostania... tylko że co była kiera to z jakąś usterką. Małą bo małą, ale ja nie mam czasu na takie zabawy, wolałem coś nowego no i chciałem zdążyć przed świętami ;), a nadarzyła się okazja wyrwać DFGT w przyzwoitej cenie jak na tamten okres.
Co do tego, że w zakręcie się biegów nie zmienia ;). Czasem są takie sytuacje, że by się zmienić przydało, nie ważne czy to błąd czy nie.
Podobnie jak użyć wstecznego(trójkąt) kręcąc jednocześnie kierownicą. Fakt - jak już musisz użyć wstecznego, to masz po wyścigu, ale jakie sztuczki trzeba robić żeby się udało ten manewr zrobić to masakra. Dałem pojeździć znajomym, którzy mało mają z grami do czynienia, a ukończyć wyścig chcieli. Masakra. Chyba, że jest inna możliwość? Myślałem, że skrzynia biegów będzie chociaż "wciskana" i tam będzie wsteczny, ale niestety nie ma tak dobrze ;).
Ja jestem zadowolony, ale nie jest tak że kierownica nie ma wad. Na początku jeszcze mnie wkurzał pedał hamulca - nie można sobie na nim oprzeć nogi, nawet delikatnie bo auto zaczyna zmulać na maxa. Przez to nie ma za bardzo gdzie lewej nogi trzymać, a zwisanie w powietrzu nie jest za fajne ;).
Co do G25, kierownica może fajna, sam rozważałem. Na allegro używki od 5 stów przy dobrych lotach nawet do dostania... tylko że co była kiera to z jakąś usterką. Małą bo małą, ale ja nie mam czasu na takie zabawy, wolałem coś nowego no i chciałem zdążyć przed świętami ;), a nadarzyła się okazja wyrwać DFGT w przyzwoitej cenie jak na tamten okres.
Napisano 14 styczeń 2011 - 22:47
Tak swoją drogą - u mnie ta "wajcha" bardzo często jest używana jako hamulec ręczny (RBR , Dirt2) i całkiem nieźle sprawdza się w tej roli . I przy okazji ciekawostka - całą "wajchę" można zdemontować - pod spodem jest nakrętka która to wszystko trzyma - wystarczy odkręcić i można spokojnie wyciągnąć drążek ... Ale dość już - nie zmienia to faktu , że za taką kasę nie ma na rynku lepszej kierownicy .
Napisano 21 styczeń 2011 - 16:58
Również posiadam DFGT i nie moge powiedzieć złego słowa na tę kierownicę ; ) W sumie jest ona robiona z części G25 i jest to najlepszy wybór w tym przedziale cenowym. Jedynie jak przedmówcy wspomieli skrzynia biagów jest trochę licha (nie chodzi mi o to, że nie ejst w układzie H, tylko o to, że sprawia wrażenie bardzo słabo wykonanej) no i łopatki mogły by byc większe i lepsze ; ) Force Feedback to poprostu cud w tej kierownicy (nie miałem styczności z G25 ani G27). Ja miałem spore szczęście bo udało mi się ją kupić nową za 350zł tyle, że amerykańską wersję, ale wystarczył transformator za 30zł i wszystko śmiga ; ) Więc naprawdę polecam Ci tę kierownicę, będziesz zadowolony w 100% ; )
Strona 1 z 1

Logowanie