forum.gamezilla.pl: Monitor do laptopa - forum.gamezilla.pl

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Monitor do laptopa

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   klusek89 Ikona

• Nowicjusz
  • Grupa Members
  • Postów 7
  • Rejestracja 05-lipiec 10

Napisano 30 sierpień 2010 - 22:49

Witam, szukam monitora do laptopa. Mój laptop to Lenovo Y530, procek IntelCore 2 Duo T6500, 3GB ram, karta graficzna NVidia GeForce 9600M GS 1GB oraz Vistę. Szukam monitora głównie do grania bo na 15 calówce z lapka ciężko się gra:D, rzadziej do oglądania filmów, po za tym do przeglądania internetu, czasem coś napisać, ogólnie nie jakiś z najwyższej półki, bez zbędnych bajerów, nie HD, bo i tak pewnie nie uciągnie lapek, HD wystarczy, budżet wynosi 500-600 zł, prosiłbym o pomoc w wyborze:), dziękuję i pozdrawiam:)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba Tobiasz Ikona

• Użytkownik
  • Pip
  • Grupa Redakcja
  • Postów 190
  • Rejestracja 28-listopad 09

Napisano 01 wrzesień 2010 - 14:57

W czerwcu stałem się posiadaczem monitora Benq G2420HDB. Mogę z czystym sumieniem polecić ten sprzęt - odwzorowanie kolorów jest bardzo dobre, podświetlenie równomierne (nie licząc lekko podwyższonego podświetlenia o szerokości 1mm przy dolnej krawędzi - widoczne w zasadzie tylko przy czarnym ekranie i w ogóle nie dające się we znaki), generalnie za cenę, jaką dałem, bajka. Wyjście D-sub oraz DVI (które prz pomocy odpowiedniego kabla zamieni się w HDMI), Full HD, stabilny. Nie mam praktycznie żadnych powodów do narzekania.

To 24 cale najlepsze w tej cenie - jeśli chcesz mniejszy monitor, to polecam monitory z rodziny G2220 - to samo, tylko mniejsze.

Tu link do mojego sprzętu - http://www.ceneo.pl/4542331
Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   klusek89 Ikona

• Nowicjusz
  • Grupa Members
  • Postów 7

Napisano 02 wrzesień 2010 - 11:23

a jaki byś polecił w formacie 16:10, mój lapek raczej nie uciągnie fullHD niestety:(, chyba, że się mylę.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Kuba Tobiasz Ikona

• Użytkownik
  • Pip
  • Grupa Redakcja
  • Postów 190
  • Rejestracja 28-listopad 09

Napisano 02 wrzesień 2010 - 12:16

Nigdy nie posiadałem monitora o takich proporcjach, więc w kwestii 16:10 się nie wypowiem.

Co do Full HD - monitory z tej serii (i 19-calowe, i 22-calowe, i większe) oprócz natywnej rozdziałki oferują także niższe - Windows w Full HD powinien śmigać przy twojej karcie, gry już raczej trzeba by skalować do niższych rozdziałek - wcale nie wygląda to źle i można pograć (taki Medal of Honor w rozdziałce HD, czyli niższej, niż natywna, wyglądał ok!).

Masz w laptopie HDMI, szkoda z niego nie skorzystać. DVI w tym Benq daje możliwość podpięcia go pod coś z HDMI - kto wie, może kiedyś wejdziesz w posiadanie konsoli, odtwarzacza Blu-Ray? jeśli koniecznie nie chcesz Full HD, rozglądaj się za czymś mniejszym, niż 22" - w tak dużych monitorach to niemal standard teraz.

Jeśli masz możliwość, przejdź się do sklepu z komputerem i spytaj, czy możesz podpiąć lapka pod cokolwiek w Full HD i zobaczyć, jak to wygląda - w Vobisie bądź Komputroniku nie powinni się specjalnie wzbraniać. Może jakiś znajomy ma taki monitor?
Dołączona grafika
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   klusek89 Ikona

• Nowicjusz
  • Grupa Members
  • Postów 7

Napisano 02 wrzesień 2010 - 13:13

właśnie myślałem, żeby pójść do jakiegoś sklepu, ale na razie nie mam czasu:(, zobaczę jak będzie chodził laptop pod fullHD, może jednak na panoramę się zdecyduję, zobaczymy, ok to nic, dzięki za poradę, pozdrawiam:)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   klusek89 Ikona

• Nowicjusz
  • Grupa Members
  • Postów 7

Napisano 04 wrzesień 2010 - 08:40

odświeżam temat, a więc tak, podłączyłem do lapka monitor BENQ G2222HDL fullHD 22 cale, rozdziałka 1920x1080, wszystko pięknie śmiga, bez najmniejszego problemu, filmy, gry itp. teraz moje pytani jaki monitor fullHD polecacie, tak za 500-600zł, w rozdziałce i wielkości tak jak ten BENQ. Najlepiej z podświtleniem LED:) Czy ten BENQ jest dobry? Jakie inne polecacie? proszę o porady:)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   klusek89 Ikona

• Nowicjusz
  • Grupa Members
  • Postów 7

Napisano 04 wrzesień 2010 - 22:28

zastanawiam się nad BENQ G2220HD, jaki jest ten monitor? Po za tym, że nawet tani:), jak w porównaniu do BENQ G2222HDL? Proszę o poradę:), pozdrawiam i dziękuję:)
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   DantEs19 Ikona

• Użytkownik
  • Pip
  • Grupa Members
  • Postów 110
  • Rejestracja 06-luty 10

Napisano 05 wrzesień 2010 - 16:56

Ja aktualnie mam G2220HD i jedyne co mogę powiedzieć to - rewelacja ! Odwzorowanie kolorów , szybkość reakcji matrycy , jakość podświetlenia i wykonania - wszytko to Benek zdaje na ocenę celującą . Z całego serca go polecam . Za taką cenę to prawdopodobnie najbardziej opłacalny 21,5" FullHD na rynku . A G2222HDL jest prawdopodobnie tak samo wyśmienity tyle że ma podświetlenie LED , a co za tym idzie - jest mniej prądożerny ale jednocześnie droższy .
A jak przyjdzie ci na myśl kupno np. PS3 to nie ma problemu z podłączeniem go do tych monitorów - oba mają HDCP więc wystarczy zaopatrzyć się w kabel HDMI i przejściówkę HDMI->DVI i można hulać (u mnie tak działa i obraz jest jak żyleta) .
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   klusek89 Ikona

• Nowicjusz
  • Grupa Members
  • Postów 7

Napisano 06 wrzesień 2010 - 07:02

A ten monitor: HP L2151WS, lepszy od BENQ, podobny, który się bardziej opłaca kupić? ,pozdrawiam
0

Strona 1 z 1